Als water goud wordt

Volgens De Standaard van 2 maart 2019

foto De Standaard

Het zal nog ontzettend veel moeten regenen voor onze waterreserves aangevuld zijn. Vlaanderen gaat ondertussen koortsachtig op zoek naar alternatieve bronnen. Gezuiverd afvalwater komt nadrukkelijk in beeld. ‘Ook als drinkwater, ja.’…

Blauwe aders:

Aquafin, het bedrijf dat de ­rioolwaterzuiveringsstations beheert, biedt al een niet onaardige hoeveelheid gezuiverd water aan aan de industrie. Onder de afnemers: een voedingsbedrijf, huisvuilverbrandingsovens, een composteringsbedrijf, een steenbakkerij. Bijvoorbeeld Citrique Belge in Tienen neemt continu water af om te gebruiken als koelwater. EcoWerf gebruikt het om biofilters te bevochtigen en er zijn zowat 25 ruimingsbedrijven die er hun tankwagens mee reinigen.

Woordvoerster Joke Vriens wijst erop dat Aquafin in 2017 5,2 miljoen kubieke meter gezuiverd afvalwater voor hergebruik heeft aangeleverd. Dat mag veel lijken, het is minder dan één procent van het totaal. ‘Wij gaan ervan uit dat het aantal toepassingen zal toenemen’, zegt Vriens.

Provincies, steden en gemeenten bestellen studies en broeden op plannen. Bij hen passen de ­watermaatregelen vaak in het klimaatbeleid. Behalve de steden Antwerpen, Gent, Brugge, Hasselt, Kortrijk of Leuven zijn ook gemeenten als Merelbeke, Schoten, Zwijndrecht of die van het Meetjesland daar intensief mee bezig. Ze laten meer waterlopen door de centra lopen – ‘blauwe dooradering’ – of werken aan ontharding. West-Vlaanderen vraagt een aanpak van het zouter wordende oppervlaktewater….

Lees het hele artikel.


Met aandacht voor
Mens
Natuur
Eonomie